Porcijas: 4
Sastāvdaļas:
- 2 baklažāni
- 400 g burkānu
- 250 g turku zirņu (konservēti, bez šķidruma)
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 citroni
- 10 g piparmētru
- 50 g dzērveņu (žāvētu)
- 30 g ķirbja sēklu
- 5 ēd. k. sezama sēklu pastas (tahini)
- 1 ēd. k. bezpiedevu jogurta (3,8%)
- 2 timiāna zariņi
- 2 tējk. kumina
- 50 ml ūdens
- 5 ēd. k. olīveļļas
- sāls
- pipari
- dārzeņu nūjiņas pasniegšanai
Piederumi: cepeškrāsns, virtuves dēlītis, nazis, dārzeņu mizotājs, rīve, maza panna, karote, liela bļoda, virtuves kombains
Uzsildiet cepeškrāsni līdz 200 °C. Novietojot baklažānus vertikāli, veiciet to mizā diagonālus iegriezumus un uzpiliniet nedaudz olīveļļas. Cepiet apmēram 30–40 minūtes, līdz tie ir mīksti. Tad ļaujiet atdzist.
Burkānu salātiem smalki sakapājiet piparmētru. Nomizojiet un sarīvējiet burkānus.
Apgrauzdējiet ķirbju sēklas, līdz tās kļūst smaržīgas.
Ielieciet bļodā rīvētos burkānus, sasmalcināto piparmētru, apgrauzdētās ķirbju sēklas, dzērvenes, pusi no kumina, nedaudz citrona sulas un nedaudz olīveļļas. Pievienojiet sāli un piparus un 10–20 minūtes ļaujiet ievilkties.
Humusam samaliet biezenī turku zirņus kopā ar nomizotu ķiploku, sezama sēklu pastu, olīveļļu, ūdeni, nedaudz citrona sulas, atlikušo kuminu, sāli un pipariem. Pārlieciet bļodā.#
Baklažānu mērcītei izņemiet ārā mīksto baklažāna daļu un sasmalciniet. Ielieciet lielā bļodā. Pirms baklažāna apstrādes pārliecinieties, ka tas ir kārtīgi atdzisis.
Pēc tam sakapājiet timiāna lapiņas un ķiploku. Pievienojiet tos un nedaudz sezama sēklu pastas, bezpiedevu jogurta un nedaudz citrona sulas baklažānu masai. Samaisiet, līdz viss ir viendabīgs. Pēc tam pievienojiet sāli un piparus. Izbaudiet šo austrumu uzkodu plati ar svaigām dārzeņu nūjiņām.
Pēc kopā pavadītā #enjoytogether mirkļa izbaudīšanas jums nav jāuztraucas par netīrajiem traukiem.
Izvēloties Somat, vienkārši tiksiet pie tīriem traukiem. Mūsu spēcīgais sastāvs tiek galā pat ar visgrūtāk noņemamajiem netīrumiem kā taukiem un piedegušām ēdienu atliekām.